Oefen tevredenheid, wees trouw aan het moment

Oefen tevredenheid, wees trouw aan het momentTrouw aan het moment

Heeft te maken met weloverwogen en geconcentreerde aandacht voor datgene wat direct voor je staat. Richt je aandacht op iedere handeling, iedere gedachte, ieder gevoel en iedere gewaarwording. Schenk aandacht aan de bijzonderheden van het hier en nu.

Met vol-ledige aandacht in het NU zijn.

Alle dingen die je doet met 100% aandacht te doen, koken, fietsen, vrijen, koffiedrinken etc…

Onderdruk de neiging om diverse dingen tegelijk te doen.

Richt je aandacht op één ding tegelijk. Multitasken is niet goed voor een mens. De hersenen kunnen maar één ding tegelijk met volle aandacht doen. Uitzonderingen vormen motorische activiteiten als lopen, fietsen en autorijden. Hierbij kunnen we wel muziek luisteren of een gesprek voeren, omdat deze dingen verschillende hersengebieden activeren. Het probleem ontstaat als je verschillende dingen wilt combineren die hetzelfde type aandacht vereisen, zoals tegelijkertijd e-mailen, chatten en twitteren. Alles wat je meer doet gaat ten koste van de aandacht. Multitasken leidt tot stress en gejaagdheid.

Maak elke avond een dankbaarheidsritueel

Schrijf 5 dingen op waarover je dankbaar bent. Onthoudt hierbij: ‘God is in the details’. Het mogen heel kleine dingen zijn. Neem daarna een poosje de tijd om helemaal niets te doen, alleen maar te ZIJN. Geniet van dit moment…

Oefen tevredenheid op de volgende manieren:

  • Waardeer wat je hebt
  • Wees dankbaar voor wat er is
  • Focus niet op je tekort, maar op de waarde die er wel is in je leven
  • Accepteer dat wat niet volmaakt is in je leven
  • Leer omgaan met de wereld zoals hij is, en het leven zoals het is en niet zoals het zou moeten zijn
  • Probeer niet alle problemen op te lossen, maar leer ermee omgaan
  • Je kunt je verleden niet veranderen. Je kunt wel leren ermee om te gaan en dingen een plek te geven

terug