LOGO

Donderdagmorgen 20 september 2012

Deze morgen heb ik mijn agenda leeggemaakt, zodat ik echt aan de slag kan met een stuk schrijven over focussen en focus houden.

Eerst ontbijten, kids naar school, keuken opruimen. Even hardlopen? Half uurtje maar, het is goed voor mijn 42-jarige lijf, doen! Douchen, aankleden, even een wasmandje opvouwen. Naar beneden, spullen in de wasmachine. Zo, achter mijn bureau, nee… eerst een cappuccino, die heb ik verdiend…. Jee wat een zooi op mijn bureau, zo kan ik niet werken. Even opruimen, oh die factuur moet eigenlijk betaald worden, maar even doen en dan ook meteen die andere 4 facturen. Outlook aan, door mijn mailtjes… De telefoon gaat, een nichtje belt voor een afspraak. Ik had haar eigenlijk allang moeten bellen, dus een ruim half uur verder leg ik pas neer. Marjan, dat stuk over focus houden, ga nou gewoon beginnen! Ja ik ga beginnen, maar eerst even naar het toilet. Dat krijg je na een kop koffie hè!

In mijn dagelijkse praktijk als coach krijg ik meer dan ooit vragen over het aanbrengen van focus, moeite met het maken van keuzes. En dit in een tijd waarin we meer hulpmiddelen hebben dan ooit. Onze luxe huizen staan vol met tijdbesparende machines, wasmachines, drogers, vaatwassers. Auto’s, brommers en elektrische fietsen. Met een druk op de knop hebben we koffie. Wil je iets bestellen of meer informatie? Pak even je I-Pad en hupsakee…

Houden we nu dan meer tijd over dan onze voorouders 75 jaar geleden?

We hebben ontzettend veel meer keuzevrijheid dan toen, maar dat brengt ons ook in een spagaat. We hebben te maken met een soort tijdverdichting door alle gemakken. Ja natuurlijk houden we hierdoor meer tijd over, maar we vullen dit langzaam ontstane gat weer volledig op met talloze andere dingen. Het up-to-date houden van al die nieuwe techniek, E-mails, administratie en social media. In de auto staat de radio aan, thuis ratelt de TV. Van alle kanten komt informatie op ons af die we een plekje geven in veelal ons onderbewuste. We hebben het drukker dan ooit! Alleen niet meer met eenvoudige taken in of rond het huis. Door het uitvoeren van deze (tijdrovende!) taken richt je je energie en komt de geest tot rust. Je kunt even diep nadenken of juist helemaal even niet nadenken. Fysieke inspanning brengt ons beter in ons lichaam. Alexander Pechtold zweert bij houthakken en niet voor niets.

Ben ik nuttig?

Doordat we onszelf niet meer zo bezig hoeven te houden met onze basis levensbehoeften is ook de lat omhoog gegaan. We moeten meer van onszelf, onszelf verwezenlijken! Productief zijn, carrière maken, werken, studeren. Gaan later naar bed en kijken laat nog even Nieuwsuur of een praatprogramma. We wikkelen de dag niet rustig af voor het slapen gaan, maar blijven actief totdat we liggen. In de Nederlandse cultuur ligt ook de diepe waarde verankerd dat wij onze tijd nuttig moeten besteden. Een groot aantal medelanders voelen zich toch wel een beetje schuldig als zij op een dag terugkijken, waarin ze niets nuttigs hebben gedaan.

Naar binnen!

Het leven bestaat uit polariteiten, tegengestelden. De tegenhanger van focussen is loslaten. De mens als soort is niet zo snel meegeëvolueerd als alle techniek van de afgelopen 50 jaar. Wij zijn fysiek niet zo verschillend van onze voorouders. De sleutel naar focus aanbrengen in je leven zit ook in het loslaten. Loslaten van moeten is jezelf ont-moeten. Een mens heeft uptime en downtime nodig. Als je de menselijke geest vergelijkt met een elastiek en je richt je geest alleen maar naar buiten dan rekken wij ons elastiek te lang en te ver uit. Als je de geest niet met dezelfde regelmaat naar binnentrekt dan knapt het elastiek een keer. Ik houd hier een pleidooi voor het kleine kind in onszelf, voor ontspanning en genieten: Een groot deel van de verworven tijdwinst moeten we gebruiken voor dagdromen, kuieren, een tukkie doen op de bank. Doen wat je graag wilt doen. Lekker sporten en bewegen, zodat je voelt dat je ook je lichaam bent! Ons lijf is wijs en heeft ons zoveel te vertellen, als wij de tijd maar zouden nemen om ernaar te luisteren. Pas vanuit dit contact met jezelf kan je naar het pad kijken dat voor je ligt en keuzes gaan maken.

Durf te kiezen!

Focus aanbrengen is ook kiezen. Kiezen is niet klakkeloos alles aannemen, wat het leven je aanbiedt. Besef dat je een keuze hebt. Neem vervolgens de tijd en laat het zakken, letterlijk, naar je buik. Bekijk iedere mogelijkheid vanuit je binnenbril! Wat voel jijzelf erbij, wat denk jij ervan? In je hoofd woont je denken en in je buik woont je wil. Wil ik dit echt? Soms is het goed om er een nachtje over te slapen. Dan laat je je onderbewustzijn ermee aan de slag gaan. Vaak weet je het antwoord dan ook vanuit de buik. Het hoeft geen logisch antwoord te zijn, want logica hoort in het hoofd.
Nee zeggen is nodig en onvermijdelijk. Nee zeggen is een vaardigheid die je jezelf kunt aanleren. Als je het niet goed kunt ga er dan me aan de slag.

Koker

Als je weet wat je wilt en wat je wil bereiken kan je dit doel voor ogen houden en vanuit rust gaan bepalen hoe je ernaartoe gaat bewegen. Vergelijk het met het kijken door een koker. Er zijn hoofdzaken en bijzaken. Stippel een pad uit in de tijd en plan in je agenda bepaalde ijkpunten. Zodra je een ijkpunt hebt bereikt, sta er dan bij stil. Kijk eens terug en geniet van wat je hebt bereikt. Blijf kritisch naar je agenda kijken. Plan rust in door bijzaken te schrappen. Je hoeft niet alles te doen! Wandel rustig je eigen pad.

Structuur

Sommige mensen hebben een opgeruimde gestructureerde omgeving nodig als voorwaarde om te kunnen werken. Anderen juist niet. De meer creatieve geesten onder ons gedijen bij een rommelige ongestructureerde omgeving en ervaren dan juist van binnen meer rust. Dit heeft ermee te maken hoe je gebakken bent. Met een moeilijk woord heeft dit te maken met je metaprogramma’s, je interne filters. Het helpt als je weet hoe je in elkaar zit en hieraan toegeeft. Schep de voor jou ideale voorwaarden om jezelf geconcentreerd te houden. Neem maatregelen waar nodig.

Het hoeft niet perfect!

Perfectionisme is goed als het binnen de perken blijft. In zijn doorgeschoten vorm kan het een remmende en belemmerende werking krijgen. Het betere wordt dan de vijand van het goede. Soms is het belangrijk dat iets gewoon gedaan wordt ook al is het niet perfect. Als je van jezelf weet dat je perfectionisme je remt, ontwikkel jezelf dan op dit gebied. Lees boeken of zoek een goede coach.

Discipline

Discipline is de kracht die je nodig hebt om je aandacht te richten. De kracht pakken om je taak aan te nemen (op wilsniveau) en door te zetten, te volharden. Vaak kom je hierbij je eigen interne weerstand tegen. Het kleine kind in je zegt: ‘Nog even spelen!’. Allerlei zelfsabotagestrategieën komen om de hoek kijken hoe ze jou van je werk af kunnen houden. Ontwikkel je zelfkennis en de volwassen vaardigheid om dit te herkennen en er iets aan te doen. Vergeet niet jezelf af te vragen of je interne kind wel genoeg heeft kunnen spelen de laatste tijd. Als je te streng bent voor jezelf, teveel zelfdiscipline hebt dan raak je het contact met je binnenkant kwijt. Vind voor jezelf een goede balans tussen focus en loslaten.

terug